Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Eredivisie Archief

Een greep uit de meest legendarische FC Twente-momenten

Gedurende het seizoen 2016/2017 bestond de Eredivisie 60 jaar. Om dit te vieren wil de Eredivisie graag iets teruggeven aan de Nederlandse samenleving, namelijk de mooiste beelden van de afgelopen 60 jaar. In samenwerking met alle Eredivisie clubs is bij Beeld & Geluid en de NOS gezocht naar de mooiste momenten uit de historie van de clubs. 

2010 kampioen 2

1983 - Degradatie 

Ondanks de 2-0 zege van FC Twente op PEC Zwolle, degradeert de Enschede club op 14 mei 1983 doordat Helmond Sport verrassend een punt pakt in Haarlem. 


1984 - Hakbal Willy Carbo

Op 12 september 1984 maakte Willy Carbo voor FC Twente een iconisch doelpunt in de Eredivisie. In een wedstrijd tegen Go Ahead Eagles tikte hij met zijn hak de bal in het doel achter keeper Jan Jongbloed. FC Twente versloeg Go Ahead Eagels met 4-1


1992 - Winst op FC Groningen, 4 goals in twintig minuten

Met vier goals in de eerste 20 minuten van de tweede helft verslaat FC Twente FC Groningen met 4-1.


1992 -  Prince Polley schiet FC Twente naar zege op Ajax

Op vrijdag 4 december 1992 scoort Prince Polley de winnende treffer in het Olympisch Stadion. Ajax - FC Twente 0-1.


1998 - Laatste wedstrijd in Het Diekman Stadion

Na 33 jaar was het op woensdag 22 april 1998 tijd om afscheid te nemen van Het Diekman Stadion. De voormalige thuishaven van FC Twente waar vanaf 1965 vele hoogte- en dieptepunten werden beleefd. In het Diekman Stadion werden in totaal 563 competitiewedstrijden, 48 bekerduels en 34 Europese wedstrijden gespeeld. FC Twente - sc Heerenveen (3-1).


1998 - Eerste wedstrijd in het Arke Stadion

De eerste wedstrijd in het Arke Stadion werd op zondag 10 mei 1998 gespeeld tegen PSV. FC Twente bleek direct in staat tot mooie prestaties in het nieuwe onderkomen. De ploeg uit Eindhoven werd met 3-0 verslagen.


2000 -  Jan Vennegoor of Hesselink scoort tegen Ajax

Op zondag 19 maart 2000 maakt Jan Vennegoor of Hesselink de enige treffer van de middag tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax. FC Twente wint in de ArenA met 0-1. 


2000 - Van 0-2 naar 4-2 zege tegen FC Utrecht

Tot twaalf minuten voor tijd staat FC Twente 0-2 achter tegen FC Utrecht, beide doelpunten van Didier Martel. FC Twente geeft zich echter niet gewonnen en dankzij goals van Berthil ter Avest, Thijs Houwing, Jan Vennegoor of Hesselink en Andy van der Meyde winnen de Enschedeërs met 4-2 van FC Utrecht. 


Blaise Nkufo laat zich zien in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord.


2003 - Blaise Nkufo verslaat ook Ajax

Een week na zijn hoofdrol tegen Feyenoord, verslaat Nkufo ook Ajax met 2-0. Een mooie decembermaand voor FC Twente in 2003.2006 - Monsterzege op FC Groningen

FC Twente verslaat FC Groningen met 7-1. november 2016


2010 - Kampioen van Nederland

FC Twente werd 2 mei 2010 kampioen van Nederland. De ploeg van coach Steve McClaren won met 2-0 bij NAC Breda en verzekerde zich daarmee voor het eerste in de geschiedenis van de club van de landstitel. Bryan Ruiz en Miroslav Stoch schoten de doelpunten binnen.

Opstelling FC Twente: Boschker, Stam, Wisgerhof, Rajkovic, Tiendalli, Brama, Janssen, Perez (Tioté), Stoch (Luuk de Jong), Nkufo, Ruiz.


2011 - Theo Janssen scoort 'fenomenaal' tegen PSV

Theo Janssen brengt na een sprint van 50 meter een wonderschone stift voort uit zijn linkervoet. FC Twente- PSV (2-0)2011- Stiftbal Bryan Ruiz

Bryan Ruiz stift in een van zijn laatste wedstrijden voor FC Twente de bal fantastisch in het doel. 2-0 overwinning op AZ.
2012 - Monsterzege FC Twente op PSV in Eindhoven

Op zeer overtuigende wijze wijze versloeg FC Twente PSV in eigen huis met 6-2.20 mei 2014 - Afscheidswedstrijd Sander Boschker

De afscheidswedstrijd voor Sander Boschker van FC Twente tussen de Kampioenen en The Legends eindigde na een sfeervolle avond in De Grolsch Veste in 7-4. De doelman, die 562 wedstrijden in actie kwam voor de club uit Enschede, keepte bij beide teams een helft. De clubicoon van FC Twente had ruim zestig spelers uitgenodigd voor zijn afscheidswedstrijd. 

Zo maakten spelers als Fred Rutten, André Paus, Ronald de Boer, Blaise Nkufo, Sjaak Polak, Prince Polley, Hans de Koning en Theo Janssen hun opwachting. De wedstrijd kende veel hoogtepunten met enkele fraaie acties. Boschker scoorde zelf ook nog. De doelman benutte vlak voor tijd een strafschop. Het publiek had voor de wedstrijd een prachtig eerbetoon voor de doelman. Vak-P ontvouwde voor de wedstrijd een groot spandoek.

Na afloop keek Sander Boschker vanaf de middenstip in de uitverkochte Grolsch Veste emotioneel terug op zijn loopbaan van ruim 25 jaar. Hij bedankte zijn spelers, trainers, begeleiders en fans. "FC Twente zit voor altijd in mijn hart. Het was geweldig, deze avond zal ik nooit vergeten. Super."